Tarinan alku

Monet hyvät ideat syntyvät kun malttaa hetken rauhoittua. Ja mikäpä on sen mukavampi paikka antaa mielen levätä kuin suomalainen kesäinen rantasauna. Tällaisessa ympäristössä sai alkunsa myös Boreacus.

Boreacuksen tarina sai alkunsa kesällä 2022, kun metsänhoitaja ja hortoiluun hurahtanut hyvinvointiyrittäjä istuivat mökillä saunan kuistilla edessään kuusivanhus, joka oli ollut tarkoitus kaataa jo edellisenä talvena. Runsasluminen talvi kuitenkin pelasti ja kuusi sai vielä jäädä pystyyn. Perheemme on käyttänyt pihkasalvaa meidän ihmisten ja lemmikkiemme haavojen hoidossa jo vuosia. Siinä istuessamme saimme idean, että miksi emme tekisi sitä itse. Seuraavana päivänä teimme viillot muutamaan pihakuuseen ja siitä pihkan valuttaminen alkoi.

Pihkasalvan reseptiin haimme tietoa eri ainesosista ja niiden vaikutuksista. Sitten kattilaostoksille ja ”tuotantotilat” pystyyn Lahdessa sijaitsevaan kotiimme. Yritysten ja erehdysten jälkeen saimme keitettyä salvan, missä on 20 % pihkaa ja sen lisäksi se imeytyy hyvin. Kesällä testasimme tuotetta koiramme hotspottiin ja se parani pihkasalvalla ilman synteettisiä voiteita. Ja kun kerran onnistuimme kehittämään näinkin hyvän tuotteen niin päätimme, että miksi emme tarjoaisi sitä muillekin.

Ideasta liiketoimintaan

Seuraavaksi tuli perustaa jo olemassa olevalle yrityksellemme aputoiminimi, jonka alla luonnonkosmetiikkatuotteiden valmistusta ja myyntiä tehtäisiin. Ja pitäähän tuotteilla nimi olla, joten ei muuta kuin ideointi käyntiin. Halusimme nimellä kunnioittaa luontoa, koska tuotteet on valmistettu luonnon omista raaka-aineista. Boreaalinen vyöhyke tarkoittaa pohjoista havumetsävyöhykettä. Tuota sanaa taivuttelemallahan voisi syntyä jotain. Jotain muutakin nimeen kaivattiin ja syntyi ajatus sanasta acus, joka tarkoittaa neulaa. Vapaasti ajateltuna se voi olla havunneula tai vaikka akupunktioneula. Tiitu opiskelee tällä hetkellä akupunktiota kiinalaisen lääketieteen opein ja sieltä saa hyviä ajatuksia myös tuotteiden kehittämiseen. Ja kas, siinähän se nimi sitten olikin: Boreacus.

Ennen kuin pihkasalvaa voitiin alkaa myymään, tehtiin vaadittavat viranomaisilmoitukset EU:lle (CPNP – Cosmetic Products Notification Portal). Ja sitten vaan pihkasalvat myyntiin Tiitun pilatesstudiolle Lahteen ja hiljalleen myös eri jälleenmyyjille. Ja kun tuote sai hyvän vastaanoton niin aloimme kehittämään myös muita tuotteita. Hunaja ja arganöljy ovat olleet luottotuotteitamme ihonhoidossa ja hunaja toki suuren antioksidanttipitoisuutensa vuoksi myös suun kautta nautittuna. Boreacus -hunajasalva syntyi tältä pohjalta ikään kuin ”yleisvoiteeksi”. Ja nyt kun tuotteita oli kehitetty muutama, alkoi mieleen hiipiä ajatus verkkokaupan perustamisesta. Verkkokauppa avattiin loppuvuodesta 2022. Alkuun lähdettiin kolmella tuotteella; ei kovin ison mittakaavan liiketoimintaa, mutta jostainhan se on liikkeelle lähdettävä 🙂

Alkuvaiheen yhteistyökumppaneina meillä on ollut mm. mainostoimisto Queens ja verkkokaupan rakentamisessa on auttanut Nixit Design. Painotuotteet valmistaa MP-Paino. Tämän hetken tuotteissa ei ole meidän itse keräämää pihkaa, mutta onneksemme löysimme pihkantoimittajan, joka kerää salvassa käytettävän pihkan Suomen puhtaista metsistä.

Boreacuksen arvot

Olemme molemmat maanläheisiä ihmisiä ja uskomme, että kyllä luonto hoitaa. Tuotteiden perusajatuksena on, että mitä et laittaisi suuhun, älä laita iholle. Siksi halusimme tuotteita, missä ei ole lisäaineita. Tämän päivän kemikaalikuorma, mm. ruoka, ilmansaasteet, kosmetiikka, pesu- ja desinfiointiaineet sekä huonolaatuinen sisäilma, on valtava. Omalta osaltamme haluamme olla keventämässä tätä taakkaa tarjoamalla kemikaalittomia, puhtaita luonnon vaihtoehtoja. Luontoa kunnioittaen.

Boreacuksen tarina Tiitu ja Pasi

Tarina jatkuu

Jo tämän lyhyen, reilun puolen vuoden mittaisen matkan aikana olemme oppineet valtavasti; raaka-aineet ja niiden vaikutukset, valmistusprosessit, lupa-asiat ja muu hallinnollinen työ, markkinointi ja myynti, verkkokaupan rakentaminen jne. Ja onpa tullut opeteltua myös neuvottelutaitoja aviopuolison kanssa, jotta tekemiselle löytyy paras mahdollinen suunta 🙂 Jatkossa tarkoitus on kasvattaa toimintaa ja tuotteiden valikoimaa. Tuotekehityksessä onkin jo uusia tuotteita päivittäiseen käyttöön. Kun saamme ne testattua ja hyviksi todettua, tulevat ne myyntiin. Lisäksi tulemme ottamaan jälleenmyyntiin myös muiden valmistajien hyväksi todettuja luonnonkosmetiikkatuotteita. Tästä on hyvä jatkaa.

Tiitu ja Pasi

Päivitetty 8.3.2023